Alsace

ALSACE

Vinogradarsko područje Alzasa leži u uskom pojasu dugačkom 140 km izmedju podnožja planine Vosges i reke Rajne. Alzas je područje malih vinogradarskih imanja koje su u proseku manja od 3 Ha, a često se šire u nekoliko vinograda. U proizvodnji dominiraju negociantske kuće kao što su Hugel i Trimbach i kooperanti prodaju 80% vina izmedju njih. Kvalitet kooperativnog vina u Alzasu je posebno visok. Preostalih 20% prodaju nezavisni proizvodjači.

Alzas ima hladnu kontinentalnu klimu , iako je jesen duža nego što je tipično za ovakvo klimatsko područje. Ovo je prvenstveno zbog uticaja planine Vosges. Ona štiti vinograde od preovladjujućeih zapadnih kiša koje nose vetrovi. Lorraine koja se nalazi zapadno od Vosgesa je jedno od najfinijih područja u Francuskoj. Alzas je na istoku najsuvlji. Padavine ovde iznose samo 500 mm godišnje, a nedostatak oblaka rezultira vrućim letima i sunčanim suvim jesenima. Ovi uslovi osiguravaju da groždje može postići visoke nivoe zrelosti šećera, iako u najtoplijim godinama suša može biti problem. Medjutim klima je dovoljno hladna da znači da se najbolji vinogradi nalaze na najstrmijim padinama sa najboljim aspektom. Padine mogu biti strme i do 40 stepeni okrenute prema istoku i jugoistoku. Ovo je posebno istinito u delu koji se nalazi u podnožju vinograda u Bas Rhin-u koji ima najhladniju klimu i najmanje zaštite od Vosgesa. Manji vinogradi leže na ravnici izmedju podnožja planine Vosges i Rajne. Ovde se groždje često koristi za proizvodnju Cremant d Alsace AC penušavog vina. Alsace je imao dramatičnu geološku istoriju i kao posledica toga postoji velika raznolikost zemljišta u vinogradima koji leži na podnožju Vosges. U sastava zemljišta padina Vosgesa ulazi granit, kračnjak, glina pa čak i vulkansko tlo. Geološka složenost je ključni faktor koji doprinosi širokom rasponu stilova vina koji region proizvodi.

APELACIJE I KLASIFIKACIJA

Na neki način sistem apelacija u Alzasu je vrlo jednostavan, postoji samo dva AC za mirna vina. Medjutim ova jednostavnost može prouzrokovati probleme jer proivodjači nastoje razlikovati kvalitete vina koje proizvode. Zbog toga je uobičajeno naći na etiketama takve oznake kao Reserve Personnelle i Cuvee Speciale. One medjutim nemaju statut. Alzas je takodje veliki proizvodjač penušavog vina Cremant d Alsace AC.

ALSACE AC

Alzas AC je nastao 1962. godine i prešao je 70 % od proivodnje vina uovomregionu. Većina vina koja se proizvede je belo. Alsace AC vina su tradicionalno označena. Na boci mora biti označeno od kog je groždja napravljeno vino.  Vina moraju biti u karakterističnim uskim visokim flašama poznatim pod imenom Flaute d Alsace.

ALSACE GRAND CRU AC

Ova klasifikacija je uvedena 1975. godine. Specifični vinogradrski prostori su označeni i svaki od njih ocenjen i granice definisane u zakonu. Trenutno je 51 vinograda sa Grand Cru statusom. Vina ne samo da moraju da se proizvedu iz ovih vinograda već takodje moraju da budu proizvedene i pod odredjenim kriterijumima. Maximalni prinosi su veoma niski i vino mora biti proizvedeno od jedne od plemenitih sorti (Riesling, Muscat, Gewurztraminer ili Pinot Gris). Mnogi Grand Cru vinogradi su razmatrani od nekih najboljih proizvodjača i kritičara da su preveliki i da uključuju zemljište koje nije vredno apelacije.

Postoje još dve klasifikacije za vina u Alzasu – Vendange Tardive i Selection de Grains Nobles. One zavise od zrelosti groždja tako da se mogu porediti sa prediktanim kategorijama u Nemačkoj . I Alsace AC i Alsace Grand Cru AC vina mogu podneti zahtev za korišćenje ovih uslova.

VENDANGE TARDIVE

Ovo je oznaka za kasnu berbu . Ovakva vina se mogu napraviti samo od 4 sorte groždja i moraju da imaju dovoljnu količinu šećera za proivodnju vina od 14 % alkohola za Riesling  i Muscat i 18,2% za Pinot Gris i Gewurztaminer. Groždje korišćeno za najbolja vina mogu biti pod uticajem bortitisa. Ovakva vina se mogu razlikovati u stilu od suvog do srednje sltakog i ne postoji zvanično odredjeni nivo slatkoće u vinu.

SELECTION DE GRAINS NOBLES

Izbor prlemenitog groždja . Ova vina mogu biti proizvedena samo od 4 plemenite sorte i moraju imati šećernu zrelost koja može proizvesti 16,4% alkohola za Riesling iMuscat i 18,2% za Pinot Gris i Gewurztraminer i ova vina se ne proizvode svake godine  i proivode se u malim količinama. Ova vina su uvek slatka, mada će se uticaj plemenite plesni razlikovati od vina do vina.

RIESLING

Riesling je najzastupljnija od plementih sorti koja zauzima 20% zasad. Najbolji Rizlinzi su punog tela, suvi sa umerenim/umerenim+alkohol , visokim kiselinama i mineralnim karakterom. Medjutim mnoga vina od ove sorte su sada napravljena sa rezidualnim šećerom. Rizling iskazuje svoje karakteristike u zavisnosti od tipa zemljišta. Takodje je odgovoran za najbolju Selection de Grains Nobles vina.

GEWURZTRAMINER

Gewurz je nemačka reč za začin. Ovo vino je prikladno opisano svojim oštrim aromatičnim začinskim nosom, koji podseća na liči, ruže i slatke začine za pečenje. Pokožica groždja ima svetlo ružičastu nijansu koja vinu daje zlatnu boju. Gewurztramineri imaju tendenciju da budu puni, bogate masne teksture, srednje do niske kiselosti i viskogog alkohola – vina od 14% alkohola nisu neuobičajena. Od ove sorte se prave neki od najboljih Vendage Tardive koji pokazuju preterano i egzotično voće. Dobra je dopuna dimljenoj ribi, jakom siru i brojnim kineskim i tajlandskim jelima.

PINOT GRIS

Pinot Gris je ranije označen kao Tokai d Alsace i Tokai Pinot Gris. Od 2006. ova vina su označena kao Pinot Gris. Najbolji Pinot Gris su bogati, potpuno obojeni i sa visokim procentom alkohola. Ima sličnu boj sa Gewutztraminerom, ali su manje aromatični. Na paleu može biti sa bogatom teksturom i imati jak intezitet. Od pinot grisa se mogu proizvesti iodlični VT i SGN.

MUSCAT

Iako se smatra da je plemenita sorta groždja, Muscat postaje sve redji u Alzasu i čini manje od 3% površine vinograda. Jedan od problema je što je sklon kvarenju i truljenju, dajući veoma nekonzistentne prinse. Najbolja vina dolaze iz Muscat Blanc a Petit Grains ali muscat ottonel je češće. Vinao od ove sorte imaju klasičan ukus groždja muskatni ukus dok ostaje potpuno suv. Iznenadni izrazi VT i SGN su veoma retki.