Clynelish

CLYNELISH

Clynelish je destilerija u blizini mesta Bror, Sutherland u Highlands oblasti.

 

Prva destilerija je izgradjena 1819. Godinei sagradio je markiz Staford ( kasnije je postao prvi vojvoda Saterlend ),  da bi 1967. godine bila zatvorena i izgradjena nova Clynelish destilerija kapaciteta 4.500.000 litara godišnje.

Stara destilerija je preimenovana u Brora detileriju i proizvodnja je tekla do 1983. godine. Zgrade stare destilerije sada se koriste kao skladišta za Clynelish-a. Brora whisky destilovan izmedju 1967 i 1983 u staroj destileriji je sada izuzetno redak da se nadje i pojedine boce koštaju i do hiljadu funti.

Oko 95 % destilata iz Clynelish destilerije se koristi kao blend u proizvodnji    Johnne Walker viskija, a najviše u Johnnie Walker Gold Label Reserve. Ime Gold Label je povezano sa izvorom vode za destileriju Clynemilton Burn jer je ta rečica i dalje atraktivno za tragače za zlatom. Da u njoj još ima zlata dovoljan je podatak da je jedan mladi par našao dovoljno zlata da im se naprave prstenje za venšanje.

Uz vodu iz rečice Clynemilton iz koje se još uvek vadi zlato, destilerija Clynelish proizvodi voćan, malo dimni, začinjen Single Malt.

Ovo je izvanredan primer onoga šta Clynelish može da proizvede. Clynelish Single Malt 14 y.o. nudi slatke cvetne mirise,              morske ukuse – malo soli, sa laganim suvim, ali atraktivnim čak i malo gorkim završetkom. Odležava u korišćenim bourbon i sherry buradima.