Corvina

CORVINA

Corvina je italijanska crvena sorta groždja koja je najpoznatija kao ključni sastojak vina Valpolicella zajedno sa Rondinellom. Najčešće je porede sa ukusom kiselih trešanja. Vina Corvina imaju tendenciju da su jarko crvena i svetlije strukture. Odlično se koristi u apassimento proces gde se suši groždje na vazduhu, ovaj proces se koristi za pravljenje poznatog vina Amarone.

Corvina se široko sadi u severoistočnom delu Italije, praveći vina DOC, DOCG i IGT. Kod vina Valpolicella, Bardolino i Amarone, Corvina čini najveći deo ali ne celokupnost – 100% vina od Corvine moraju biti proizvedena pod regionalnim IGT naslovom. Kao i kod poznatih Super Toskanaca vrhunski proizvodjači to nisu dozvolili da prave prestižna, koncentrisana vina, a mnoga vrhunska Corvina vina imaju naziv IGT. U kupažama visoki nivo kiselosti Corvine i izraziti višnjanski, biljni ukusi su od suštinskog značaja za karakter vina.

Sorta sazreva vrlo kasno što za uzgajivače može predstavljati problem, ali debela i gusta koža znači da Corvina dobro podnosi sušenje na vazduhu. Groždje se nakon branja širi na slamnatim prostirkama i može razviti fenole i šećere, dok se suši kako bi se koncetrovale arome. Ovo je metoda koja se koristi u proizvodnji vina Amarone i Recioto della Valpolicella, a u manjem obimu vina Ripasso iz regiona.

Corvina je dosta uživala u popularnosti u prošlom veku, a prekomerni prinosi su doprineli lošoj reputaciji Valpolicelle u 1980-im. To je ispravljeno poslednjih godina, a proizvodjači su eksperimentisali sa groždjem- starenje u bačvama pokazalo se popularnim. Rezultat je bio dobrodošao porast kvaliteta.

Iako je Corvina važna sorta u njenoj italijanskoj domovini, tek treba da se raširi svetom – samo Australija i Argentina napredovali su u vinima od Corvine.