Dewars 12 yo.

Dewars 12 yo.

 

Dewars

 

Dewar’s priča započela je s trgovinom u Perthu i osnivačem Johnom Dewarom. Zajedno sa sinovima Johnom Aleksanderom Dewarom i Tommyjem Dewarom, ova trojica su promijenili tok istorije viskija i usput stvorili neke moćne fine proizvode.

 

 

1893 Kraljica Viktorija dodeljuje kraljevsku potvrdu čime Dewars postaje prvi Blended Scotch Whisky koji je to dobio i zadržao do danas.

Niko ne voli preveliko isticanje, ali ne može se zanemariti činjenica da je Dewar’s naj nagrađivaniji škotski viski u svetu sa najviše nagrada, sakupivši preko hiljadu nagrada do danas.

 Ovaj viski stvorio je  Master Blender Tom Aitken kako bi predstavio proizvod u  premium Blended Scotch Whisky liniji Dewars.

 

vinarija

 

Dewarćs Aberfeldy Distillery je osnovala porodica Dewar 1896. godine u srcu Highland Perthshirea, na periferiji sela Aberfeldy. Prisustvo vrhunskog prirodnog izvora vode u gori Pitilie, koja prolazi pored destilerije do reke Tay, nesumnjivo je veliki faktor u proizvodnji ovog viskija.

Nos: opojna nota sočnog voća i gustog, kremastog slada. Prilično cvjetno i prilično slatko s notama preprženog ječma, badema i primjesa meda.

Nepca: nepca su savršeno pripremljena s notama ječmenog slada, vrućeg maslaca s maslacem, malo meda i začinjenosti anisa.

Završetak: dodir dima na repu, uz obilje gusta slada i slatkoće.