Domaines Ott

Domaines Ott

1896. godine nakon obilaska mnogih vinograda u Francuskoj, mladi diplomirani inženjer agronomije iz Alzasa Marcel Ott  konačno je pronašao imanje koje ga je inspirisalo. Imanje se nalazilo u Provanci na obali Mediterana. U ovim delovima vinogradarstvo je nasledstvo iz davnih vremena.

Pre nogo što je pronašao svoje imanje filoksra je opustušila vinograde i zemljište je bilo jeftnije, ali vinogradi su morali biti obnovljeni i ponovo zasadjeni. Marcel Ott je kupio nekoliko imanja i započeo ih renovirati sa odlučnim ambicijama da stvori velika vina iz Provance od nekoliko plemenitih sorti groždja. Danas 120 godina kasnije njegovi naslednici Christian i Jean Francois Ott posvetili su svoj život ljubavi svog predaka. Godine 2004 Domaines Ott se pridružilo grupciji koja pripada kući iz Šampanje Louis Roederer i njegovoj fantastičnoj selekciji vina. Christian i Jean Francois vode tri imanja – Chateau de Selle, Clos Mireille i Chateau Romassan.

Svako od ovih imanja ima svoj individualni šarm  i ličnost. Svako imanje može biti ponosno na svoje izuzetno elegantna roze, crvena i bela vina. Boce za vina iz ove vinarije dobile svoj oblik 1930 godine kada je Rene Ott koji nikad nije prestao da voli Provancu inspirisan njenim brdima i obalom  napravio flašu koja će da simbolično predstavlja ovaj krajolik. Danas je taj oblik još uvek potpis Domaines Ott-a i izaziva uspomenu na elegantnu amforu koja se koristila za vino mnogo vekova ranije.