Fernet-Branca

Fernet-Branca

 

 

              Fernet-Branca je gorki biljni liker. Bernardino Branca je napravio Fernet-Branca liker u Milanu , Italija , 1845. godine. Brend ubrzo potom postao popularan, što je dovelo do osnivanja Destilerije Fratelli Branca.

 

Fernet-Branca

 

Fernet-Branca je proizveden prema originalnom receptu koji se prenosi iz generacije na generaciju. Gorki liker je napravljen od 27 biljaka i drugih sastojaka. Tačna formula je poslovna tajna poznata samo predsjedniku Fernet-Branca, Niccolò Branci, koji lično razmerava arome u proizvodnom procesu.  Fernetovih 27 sastojaka uključuje “Rhubarb iz Kine,Cinchona iz Kine, Gentijana iz Francuske, Galanga iz Indije ili Šri Lanke, Kamilica iz Evrope ili Argentine, Cimet, Linden, Iris, Curcuma Zedoaria, Myrrh … Fernet koristi neprocenjive količine šafrana, koji je do 5000 dolara po kilogramu “najskuplji začini na svetu”.

 

 

Fernet-Branca-logo

 

 

Fernet-Branca se najčešće konzumira čist kao digestiv.  Napitak je prvobitno promovisan zbog svojih zdravstvenih koristi, uključujući kao lek za “prejedanje, naduvavanje, gasne bolove”.