Gewurztraminer

GEWURZTRAMINER

Gewurztraminer je sorta groždja ružičaste kože koja proizvodi neka od najizraženijih aromatičnih vina na svetu. Njegov mirisni stil pomalo polarizovan, fanovi obožavaju njegov intezivni cvetni miris i slatko-začinske ukuse, dok negativci žale zvog njegove slabe kiselosti i nedostatka suptilnosti.

Gewurztraminer-ovo roditeljstvo teško je utvrditi. Moderna istraživanja sugerišu da je aromatična mutacija Roter Traminer i stoga deo drevne grupe Savagnin – Traminer sorte groždja koje imaju identične ili gotovo identične DNK profile. Kao takvo teško je pronaći precizno područje porekla iako se smatra da  Roter Traminer potiče iz sadašnje jugozapadne Nemačke.

Gewurztraminer bukvalno prevedeno znači – začinjeni traminer. Drugi deo reči kaže da groždje može da potiče iz Tramina u regionu Alto Adige. Ali dok dokumenti koji pominju vina iz Tramina datiraju još iz 1200-ih. začinjena varijanta groždja Roter Traminer nije postojala u regionu sve do 19. veka. Nedavna istraživanja pokazuju da su nemački uzgajivači froždja Gewurztaminer stvorili zbrku imenovanjem sorte po vinima iz regije Tramin, koja su do 1400-ih privlačila modjunarodno priznanje.

Najbolji primeri Gewurztraminera generalno se smatraju oni iz Alzasa. Čak se može tvrditi da je Alzas duhovni dom ove sorte, uprkos činjenici da to nije njegov dom i da Gewurztraminer zauzima manje od 1/5  vinogradarske površine u regionu.

Gewurztraminer kao što ga znamo danas stigao je u Alzas iz regije Pfalz. Bogata glinasta tla prisutna u Alzasu pokazala su se idealnim okruženjem za proizvodnju punih aromatičnih vina Gewurztraminera. Bogatstvo suvih, kasnih berbi i bortritisovanih veoma slatkoh vina Gewurztraminer u Alzasu postavilo je referentnu meru po kojoj se procenjuje sorta, i jedna je od sorti groždja zajedno sa Rieslingom, Muscatom i Pinot Grisom koji mogu proizvesti vina na nivou Alsace Grand Cru klasifikacije.

Primarni aromatski deskriptori koji se koriste za definisanje Gewurztraminera su obično liči, ružine latice, tropsko voće i parfem. Na paleu je obeležen svojom punom teksturom, niskom kiselošću aromama manga i breskve i začinjenim aromama poput djumbira i cimeta.

Dobri primeri Gewurztraminera proizvedenog izvan ALsace-a su iz Novog Zelanda, Oregona, Washingtona, Nemačke i severne  Italije. Takodje proizvodi se pod velikim brojem sinonima u istočnoj Evropi.