Glenkichie

GLENKICHIE

Glenkinchie je škotska destilerija i nalayi se u oblasti East Lothion u regiji Lowland. Tačnije petnaest kilometara od Edinburga u blizini sela Pencaitland.

Glenkinchie destilerija datira još iz 1825. godine kada su je osnovali braća John I George Rate. Destilerija je prestala sa sopstvenom obradom ječma 1969. godine, i taj prostor – “podove za maltiranje”, pretvorili u muzej viskija.

Glenkinchie je bio relativno malo poznat sve do 1989. godine kada je počeo da se plasira kao Classic Malt.

 

Lowland je regija sa tri funkcionalne destilerije : Glenkinchie / blizu Edinburga /, Auchentoshan / pokraj Clydebanda /  i  / Bladnoch / blizu Galloway-a /.

Proizvodni kapacitet destilerije je 2.700.000 litara godišnje. Njihovi Malt viskiji se koriste kao mešavina u proizvodnji Johnnie Walker Red Label i Black Label viskija. Svi Glenkinchie Malt viskiji su dvostruko destilovani klasičnom Lowland metodom.

Glenkinchie 12 y.o. je zlatno žute boje, srednje punog tela, prepoznatljiv dimni ukus. Takodje možemo razaznati note sušenog voća, oraščastog voća, tartufa, treseta i začina. Glenkinchie 12 y.o. Sazreva u korišćenim burbon buradima.