Johnnie Walker Green label 15 yo

Johnnie Walker Green label 15 yo

 

Johnnie Walker Green Label, jedan od onih teže dostupnih viskija, je 15-godišnji blend malt koji je dobio impresivnih 95 bodova u Bibliji viskija Jima Murraya iz 2010. godine. Ponovno pokrenut 2016. godine.

 

Johnnie Walker Green label 15 yo

 

Green Label, za razliku od svih ostalih šetača, zapravo je mešani malt koji se sastoji od (neutemeljeno) 27 različitih Single Malt-eva, svih starosti, a najmanje 15 godina (ili, verovatnije, tačno 15 godina). Marka je bez ceremonije uklonjena s tržišta 2012. godine kako bi napravila mesta za Gold i Platinum, a tek se nedavno vratila u sastav nakon četverogodišnjeg odsustva. Diageo tvrdi da recept za to vreme nije menjan. Od tih 27 malteva, recept navodno koristi neke ključne komponente: Caol Ila (od Islay), Talisker (od Skye), Cragganmore (od Speyside) i Linkwood(takođe Speyside).  Nos : lagan i voćan, sa belom breskvom, medom, svežim sladnim zrnima i graham krekerom. Prisutne su neke cvetne note, ali ih je teško otkriti. .

Nepce : Mekano i blago sirupasto na nepcu. Dominiraju sladne note žitarica, s primesom zobenih mekinja. Prisutne su neke note arome (naročito med), ali nema puno voća. Med je višedimenzionalan, ostalo nije.