LIMONCE

LIMONCE

Limoncello  je italijanski liker od limuna, uglavnom proizveden u južnoj Italiji , i malteškog ostrva Gozo . U severnoj Italiji, liker često nazivaju limoncino . Tradicionalno, limoncello je napravljen od Femminello St. Teresa limuna , takođe poznatog kao Sorento ili Sfusato limuna. Lomunska kora odležava u alkoholnom destilatu (najčešće grappa , ali se i vodka može koristiti) sve dok se ulje ne oslobodi. Dobijena žuta tečnost se zatim pomeša sa jednostavnim sirupom . Razlika između odnosa šećera i vode i temperature utiče na jasnoću, viskoznost i ukus. Neprozirni limoncelosi su rezultat spontane emulzifikacije (inače poznatog kao efekat uozo ) šećernog sirupa i ekstrahovanih limunskih ulja. Limončelo je drugi najpopularniji liker u Italiji . Limončelo se tradicionalno služi hladno kao digestiv  posle večere , obično se služi u malim keramičkim čašama koje su takođe ohlađene.  Limončelo se takođe koristi za izradu raznih koktela , peciva ili sladoleda . Prosečan sadržaj alkohola je između 25% i 30%.

 

 

 

 

KUĆNA  VARIJANTA

  • 4 limuna ( oljuštiti koru bez belog ako je moguće, koristimo ljuštilicu za krompir )
  • 2 šolje vodka ili grape
  • 2 šolje vode
  • 1-1 1/2 čaše šećera

 

1.U veliku teglu (koja se čvrsto zatvara) dodajte kore (bez belog ako je moguće) i vodku ili grapu, čvrsto zatvorite i pustite da odstoji 12 dana. Promešati sastojke jednom dnevno.

2.Posle 12 dana, u šerpi prokuvajte vodu i šećer dok se šećer ne otopi oko 5 minuta, pa ostavite da se ohladi. Zatim dodati smešu sa ohlađenim šećerom i vodenim sirupom u teglu i promešati. Neka odleži dan ili dva na sobnoj temperaturi. Hladiti najmanje 5 sati pre konzumiranja. Sipati – konzumirati čist ili sa ledom. Traje do mesec dana.