MATUSALEM RUM

MATUSALEM RUM

Matusalem rum je premium rum koji se danas proizvodi u Dominikanskoj Republici. Braća Benjamin i Eduardo Camp 1872. godine su emigrirali iz Španije na Kubu i tamo osnovali destileriju Matusalem Rum u Santijago de Cuba. Oni su svoje dugogodišnje iskustvu u destilaciji alkohola, solera odležavanju i mešanju španskog brendija primenili u proizvodnji ruma na Kubi. Braća Camp su napredovala i njihov rum je postato sinonim za najlepše piće na Karibima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posle kubanske revolucije 1959. godine destilerija je izmeštena i danas posluje u Dominikanskoj Republici I koristi iste recepte, tehnike destilacije i principe mešanja koje su braća Camp postavili pre više od 140 godina.

Matusalem Gran Reserva 15 godina je premium rum izradjen od karipskih melasa, koje se skupljaju i destiluju pre nego se pretoče u burad na odležavanje, u proseku 15 godina u solera stilu. Kao rezultat, rum ima aromu tanina drveta, suvog voća I karamele.

Starenje – odležavanje “ Solera “ metodom je process koji se uglavnom primenjuje za odležavanje konjaka, porto vina, šerija. To podrazumeva popunjavanje serije bačvi u različitim intervalima tokom dužeg vremenskog perioda. Pošto se rum iz najstarijeg bureta / ruma / istače – flašira, bačva se dopunjuje ekvivaletnom količinom ruma iz sledeće bačve po starosti ruma. Ovaj kaskadni efekat se nastavlja sve dok bačva sa najmladjim rumom nije ispunjena novim rumom. Kao rezultat toga u procesu solera ništa nikad nije potpuno ispražnjeno. Pored toga, kako se mladji rum kaskadno pretače kroz “ soleru “, njegova prosečna starost I složenost postepeno se povećavaju tokom vremena.