Monkey Shoulder

MONKEY SHOULDER

Jednom davno, sve škotske destilerije viskija su maltirale svoj ječam. Vlažno zrno raširilo bi se preko kamenog poda na nedelju dana da bi počelo klijanje, i redovno ga je trebalo okretati kako bi se sprečilo da se mali korijeni zajedno razmazuju. Muškarci su marširali gore-dole, prevrćući zrna preko ramena lopatama,

Dug proces ručne obrade ječma neizbežno je utjecao na škotske muškarce. Nakon dugih smena stalnog ručnog okretanja ječma, bili su podložni stanju koje je uzrokovalo da jedna ruka visi samo malo; nazvali su ovo majmunsko rame.

Monkey Shoulder istorija počinje sa izvesnim Williamom Grantom koji je svoju celokupnu životnu ušteđevinu od 755 £ uložio u izgradnju Glenfiddich destilerije 1886. Pet godina kasnije Balvenie je otvoren na istom mestu kao i Glenfiddich, a gotovo vek kasnije pridružio im se Kininvie 1990. godine.

 

Pošto  je škotski viski imao uzlazni trend 2005 godine, William Grant & Sons je pustio u prodaju Monkey Shoulder. Kombinacija – blend single malt viskija iz tri destilerije ( tri majmuna na ramenu boce ) kako bi stvorio novi Blended Malt Scotch Whisky – jedan od retkih na tržištu u to vreme. Pokrenut 2005. godine, Monkey Shoulder je popunio prazninu u kategoriji za zabavni, ali premijum brend koji je odjekivao i kod potrošača i kod barmena.