Pinot Gris (Pinot Grigio)

PINOT GRIS (PINOT GRIGIO)

Pinot Gris je bela sorta groždja koja potiče iz burgundijskih vinograda. Sada se nalazi u vinskim regionima širom sveta. Lagani stil je popularizovan u Italiji krajem 20. veka. Pinot Gris je ružičasta mutacija Pinot Noira. Bobice Pinot Grisa poprimaju svoju karakterističnu paletu boja – od narandzasto ružičaste do bledo prašnjave ljubičaste. Gris na francuskom jeziku znači siv, a odnosi se na prašnjav, svetlosni odsjaj groždja. Ovaj izraz se široko koristi u Evropi, naročito na italijanskom (Grigio), nemačkom (Grauer), slovenačkom (sivi).

Pinot Gris obično se proizvodi kao sortno vino. Arome značajno variraju od regije do regije i od stila do stila. Ali uobičajene karakteristike uključuju note kruške, jabuke, tropskog voća, slatke začine čak i nagoveštaje dima ili vlažne vune. Većina vinara izbegava bačve u svom pinot grisu, ali neki stariji koriste neutralne bačve za fermentaciju. Za teže složenije stilove Pinot Gris-a najčešće se koriste kontaktna i delimična malolaktična fermentacija. Slatka vina i kasne berbe su takodje česti.

Pinot Gris groždje je prirodno niske kiselosti i puno šećera. Stoga su vrhunska vina iz Pinot Grisa iz hladnijih vinogradarskih regiona na svetu. Oni iz toplijih podneblja uglavnom nemaju kiselost i strukturu i mogu izgledati previše alkoholno. Primeri izlaganja iz Evrope potiču iz vinograda sa obe strane reke Rajne, iz Badena i Pfalza u Nemačkoj i naročito regiji Alzas u Francuskoj. U ovim krajevima vina se prave u različitim nivoima slatkoće  od suvih do slatkih. Izbor Pinot Grisa plemića iz Alzasa jedno je od najsladjih, najintezivnijih vina na zemlji.

U Alzasu je Pinot Gris bio vekovima poznat kao Tokai ili Tokai d Alsace. Medjutim 2007. godine Evropska Unija zabranila je  upotrebu tog imena u Alzasu.

Vina Pinot Grigio iz Alto Adige- Sudtirola u severnoj Italiji mogu sigurno protivurečiti tezi da su vina sa slovima na etiketi lagana i jednostavna. Ovo su posebni lagani, cvetni primeri iz Bolzana i Oltradigea. Može se primeniti i na flaše punjene mineralima iz doline Adige. Vina proizvedena u Val Venosta izgledaju mršavije i svežije i više odgovaraju sivom transparentu kao što je gore  opisano. Sorta je najkultiviranija u regionu. Friuli i Collio na severoistoku Italije takodje mogu biti izvor zrelijih stilova sa velikom težinom voća.

Od vinskih regiona Novog Sveta sorta je najistaknutija u SAD. Oregon vodi put ali Washington State i Kalifornija su takodje važni. Na Novom Zelandu se proizvodi širok spektar stilova po različitim cenama. To je teće najviše zasadjeno belo groždje ovde. Medjutim on predstavlja samo 6 posto nacionalne proizvodnje vina i 2 posto izvoza. Etikete vina imaju tendenciju da odražavaju razliku izmedju stilova Pinot Grisa i Pinot Grigio.