Budimir Prokupac boje Lila

Budimir Prokupac boje Lila

PROKUPAC BOJE LILA   

 Vinarija: Vinarija Budimir

Zemlja porekla vina: Srbija

Regija:  Zapadnomoravski region / Župa

 Sorte groždja: Prokupac 100 %

Berba: 2009

Procenat alkohola: 12,5 %

Boja vina: Crveno

Količina šećera: Suvo

Način odležavanja: 5.5  godina, od čega 18 meseci u srpskom hrastu 225l, zatim 36 meseci u velikim bačvama od srpskog hrasta, nakon toga još 12 meseci  u boci.

Temperatura služenja: 16 – 18 c*

Godišnja proizvodnja: 7.500 flaša

Karakteristie vina: Stvarno lila… Dobro, ne baš kao boja etikete (sjajan dizajn!), ali takvo nešto i ne bismo želeli baš da popijemo, zar ne? Bez šale, Prkoupac boje lila odista ima tu zanimljivu tamnoljubičastu nijansu, koja posebno dolazi do izražaja dok ga usipaš u čašu. Čini se kao da je o ovom vinu  sve rečeno: stopostotni prokupac (vinograd star čak 120 godina!), osamnaest meseci ležalo u bariku, pa trideset i šest u velikim bačvama… Obično se na ovakve podatke u tekstovima ne osvrćem previše, ali ovi jesu na neki način kuriozitet. Prokupac boje lila  je sve ono što nisam očekivao da će biti. Očekivao sam duboku boju,  snažno telo, robustan karakter, izraženo drvo… Neku vrstu demonstracije sile, na svim nivoima. A sile – nigde. Sve je ovde mnooogo suptilnije, elegantnije, mekše. U čaši veoma prozirno, lako, pokretljivo. Na nosu vrlo prijatno, zanimljivo. Mnogo se pričalo i pisalo o aromama višanja i trešanja, ali − pre svega toga − ovde je dominantan sjajan miris nekakvog sušenog kiselog crvenog voća. Najviše me podseća na miris sušenih brusnica, obložen mekanim nežnim kremastim tonovima. I u ustima sasvim lagano. Na jeziku  čak deluje razvodnjeno. Međutim, kad sklizne niz grlo, ostavlja za sobom utisak moćne punoće ukusa. Uticaj drveta jasan, ali vrlo diskretan, odlično odmeren. Sasvim svilenkasto, glatko, nežno. Delikatno. Toliko da bi manje pažljiv ili manje zainteresovan degustator lako mogao da ga potceni. Ako mu se pak posveti dužna pažnja, dolazi se do onoga što je zapravo najzanimljivije ovde: potpuni sklad nežnosti i elegancije na jednoj,  i snage, perzistencije i slojevitosti  aroma na drugoj strani. Potpuno iznenađujuće i vrlo efektno!  Dugotrajna završnica. Jednom od onih srpskih vina koja obavezno treba probati.

Slaganje sa hranom: Služiti ga uz dobru govedinu, crvena mesa, začinjena kuvana jela, grilovano meso i polumasne sireve.